Evaluation quality of some olive oil samples collected from Libyan local market
DOI:
https://doi.org/10.63359/3qywxt35Keywords:
Olive oil, Physical and chemical propertiesAbstract
This study aimed to determine some physical and chemical properties of some olive oil, collected from the local market in Libya. Samples were collected from Awinya- Aljabal Algharbi, Brack Alshati, Sebha, and Ubari. There were no significant differences in physical properties of all examined samples. However, the chemical properties were as following; acidity was between (0.5890±0.024-%16.552±0.232). The lowest value of peroxide was recorded in Awinya sample 5.50±0.231 mEq O2/Kg, and the highest value was in stored olive oil sample 54.00±0.213 mEq O2/Kg. Iodine value was between (65.50±0.132 in stored sample and 93.65±0.007 in Brack sample). Saponification values were between (188.50±0.111 and 252.55±0.152) Generally the results of chemicals analysis were within Libyan standards.
References
أبوعرقوب, محمود موسى. (1998). اَفات وأمراض الزيتون ,الطبعة الأولي ,المكتبة الأكاديمية للنشر– القاهرة – مصر.
الكعيدى, حسن خالد حسن .(2000).الزيتون وزيت الزيتون (تكنولوجيا الزراعة والتصنيع)- دار زهران للنشر والتوزيع – عمان- الاردن.
الغامدي, فاطمة بنت سعيد محمد.(2008). تقييم جودة زيت الزيتون البكر المتوفر في السوق المحلي بمدينة جدة. جدة السعودية.
المرهاق, عمر مسعود.,سرحان ,عاطف محمد.(1997). الإستفادة البيئية والغذائية من ثمار اللوز المر النامي برياً في منطقة الجبل الغربي.
المؤتمر الأول لعلوم الحياة – كلية العلوم , جامعة قاريونس. 1997. – ليبيا.
المواصفات القياسية الليبية رقم (8), (م. ق. ل. 2009/8). مركز المواصفات والمعايير. طرابلس – ليبيا.
حسن, طه الشيخ. (1995). الزيتون (زراعته – خدمته – تصنيعه – آفاته ),الطبعة الأولى ,منشورات دار علاء الدين .
آل سرحان، حسن بن عبدالله محمد, (1994). الزيوت الغذائية واستخداماتها. جامعة الملك سعود. السعودية
عكاشة, ميلاد موسى محمد. (2013). دراسات كيميائية وتكنولوجية على الزيوت المستخلصة من بعض أصناف الزيتون الليبية. رسالة دكتوراه مقدمة لجامعه الازهر – مصر 2013.
فائد, محمد, محمد (2012). الشجرة المباركة من خلال يقين القران وبحوث العلماء, دمشق سوريا
كاخيا, طارق أسماعيل (2006), زيت الزيتون وإستعمالاته الغذائية والصناعية والطبية والمقترحات لتحسين نوعيته.الجمعية الكيميائية. السورية للنشر- دمشق سوريا.
A.O.A.C (2002). Association Official Analytical Chemists, 15the.ed., Washingtion, D.C.USA. Bender and Morton. VCH Publishers. New York, NY. Pp 34-39.
Ismael ,A. I .(1998):Studies on the Production and quality of pure olive oil, Egypt .J. Agric . Res., 76(2).,825.
Perrin .,J ,I ,(1992): Gram-Scal Preparative HPLC of Phospholipids From Soy bean Lecithins . Rev .Franc .Crops .Gras., 39:2
Downloads
Published
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.